"And seek help in patience and prayer [al-Baqarah 2:45]"

Wednesday, April 4, 2012

DIPLOMA TEKNOLOGI MAKANAN

Assalamualaikum,


rasanya belum terlambat kalau aku akak nak promote kursus Diploma Teknologi Makanan buat adik-adik lepasan SPM yang masih tertanya-tanya apa benda la teknologi makanan bagai ni. Masak? Oh no no no, tidak sama sekali berkaitan dengan masak memasak ye adik-adik. Ramai salah faham diploma ni pasal masak-masak. Oh please, that one is culinary ok? :)


Baiklah untuk pengetahuan semua, kursus Diploma Teknologi Makanan (AS116) ni berada ni bawah Fakulti Sains Gunaan/Applied Science (AS) seliaan Universiti Teknologi Mara (UiTM). Program ni ambil masa 3 tahun. Standard la kan diploma? Apa yang best pasal kursus ni, berita baik buat adik-adik yang suka bidang R&D atau kimia, kalau dalam pilihan UPU ada kursus ni maka anda berada dalam landasan yang tepat. Jom tengok syllabus yang anda sepanjang 3 tahun!






 Semester 1 :
National Kesatria
Consolidating Language Skill a.k.a English
Fundamental of Islam
Pre Calculus
Basic Chemistry
General Biology
Fundamental Of Physics.


Semester 2 :
National Kesatria II
Preparatory of MUET
Islamic Thought and Civilization
Calculus 1
Biochemistry
Organic Chemistry
General Microbiology



Semester 3 :
National Kesatria III
Basic Analytical Chemistry
Computer and Information Processing
Science & Technology in Islam
Principle Food Engineering
Basic Nutrition
Basic Food Microbiology
English for academic Purpose



Semester 4 :
Computer&Information Processing
Food Hygiene and Legislation
Introduction to Food Chemistry
Principles of Food Preservation
Introduction to Unit Operation


Semester 5 :
Basic Entrepreneurship
Food Processing
Food Analysis
Basic Nutrition
Sensory Evaluation & Food Product Development

Semester 6 :
Practical Training


Best kan? Hehehe. Walaupun akak ni kureng minat dengan subjek CHEMISTRY tapi alhamdulillah jangan risau, korang boleh punya. Calculus? Akak ni pun bukan otak kira-kira dik tapi kalau ada usaha semua boleh! Pendapat akak Calculus lagi senang dari Pre Calculus. Maklum la semester satu, nerd sikit. Apa pun tak tau.
National Kesatria tu kokurikulum. Setiap hari rabu atau khamis pukul 5pm hingga 7pm. Nanti masa Minggu Destini Siswa atau dalam bahasa sekolah 'orientasi' adik-adik akan didedahkan kokurikulum apa yang nak ambil. Ada 4 pilihan iaitu Badan Pertolongan Cemas, Pertahanan Awam, Kesatria Kembara dan Kesatria Negara. Stay tuned for that! :D

Yang bestnya kursus ni ada practical training. Boleh la pilih nak praktikal kt mana nanti. Nestle, Cadbury, Yakult you name it even kt lapangan terbang dan hospital pun boleh. Insyaallah dapat. Kalau result outstanding boleh la ke luar negara. Yeepee~

Peluang pekerjaan kalau ambil program ni, sangatlah luas. Boleh pilih nak kerja kat hospital atau kilang. Kalau kat hospital boleh jadi dietician. Makanan para pesakit kita yang tentukan. Best kan? Kalau kerja kat kilang-kilang makanan lagi best. Kita yang akan bertanggungjawab dalam mengekalkan kualiti makanan, method yang sesuai untuk sanitation sesuatu makanan tu, cipta produk makanan baru dan sebagainya lah! Sounds so great kan? :)
Karier kita pun boleh menuju ke arah Islamik kalau kita libatkan diri dalam Islamic Food Law or Regulation ke. Daebak! Lain-lain karier ada :


Food Technologies, Food Microbiologist, Food Analyst, Food Chemist, Food Quality Control Officer, Food Safety Officer, Nutritionist, Research Officer, Halal Food Enforcement Officer, Quality Assurance Executive, Food Law Practicioner, Entrepreneur, Research and Development Executive, Production and Food Marketing Executive.

For more information, you can visit UiTM Di Hatiku . hehe

DAN YANG PALING PENTING, course food technology ni bukan course reject, course cokia ke ape ye. sebab ramai tak dapat pendedahan course ni so org ingat course utk budak2 cokia oh hell no definitely not! ni antara course sains kelas B sama juga dengan engineering. In food technology we learn physics,math,science,engineering,even business! so org yg ambik food tech ni hebat :D

Ok lah sampai sini saja. Apa-apa pun yang korang ambil nanti pastikan anda minat jangan menghoghog buta pilih course tapi tak tunjuk minat langsung. susah macam tuu. But overall, manjadda wajada. Sesiapa yang berusaha pasti akan berjaya! Jjang!

p/s: I am now a Food Technology student in UiTM Beting, Kuala Pilah, Negeri Sembilan. 

36 comments:

syarfa fiqa said...

akak!!!!! tumpang tanya... lelaki food tech ramai tak satu kelas??? hehe.. ada chance tak saya nak buat calon isteri???? ;-)

Nur Azhani said...

hamboi adik ni tampaq mau? hahaha. adik, klu nk tau bdk2 laki dlm kelas akak sikit ja. tu yg bt depa special tuu. sanggup terima course foodtech. muahahahaha.

Fariz Reza said...

hidup Food technology!

JuOn said...

saya harap sangat dapat course food tech .. esok result UPU kluar

aimiamira said...

alhamdulillah dapat food tech . keliru lah nak g ke x . any idea ?

aimiamira said...

alhamdulillah dapat food tech . keliru lah nak g ke x . any idea ?

@m!r@ said...

dapat food tech.. tempat yg same. :) ley jumpa nyh. hehe!

aimiamira said...

@amira , nmpknye kite same course same kampus. see u there! >.<

JuOn said...

SAYA TUNGGU RAYUAN FOOD TECH

Nur Syuhada said...

Serious math x ssh?

sue :) said...

macam best je teknologi makanan ni :D

alia nabilah said...

Byk xsbjk bio kene blaja..? :)

Fatin Najwa said...

Thanks kak! Really help. Memula tengok list course ni "hape kejadah ni" Hehe. Now dah macam minat lak :) Anyway, sangat tak suka subj chemistry. Takutla pulak. Hm ituke main subj dia eh?

dya didinad said...

hope dapt course nih.

Vivi Farhana said...

Lantas mata saya terbuka luas-luas kak,:)

Fatin Nabihah said...

Food tech ada kat kuala pilah sja?

liyana mahzan said...

kampus dia kat mana nie?

Azhani Azmi said...

sue:memang best!

alia: bio sem satu je bljr.

fatin: ye kuala pilah saja.

liyana: di Kuala Pilah, Beting.

hariz said...

saya nak course nie tapi x dpt lah plk,tengah nak tggu untuk buat rayuan,hopefully dpt lah

Azhani Azmi said...

@hariz: takpe, cuba lg. semoga berjaya :D

hariz said...

terime kasih kak,sya minat kimia sebb tuh saya amik kos nie,nak ambik yg tggi ,result pun,cukup mkn jea,doakan,supaya,sya boleh,ambik kos ni,,

MrLoniazRahza said...

Kak, pre calculus tu susah tak? macam addmath ke?

liyana mahzan said...

Kuala pilah.

Arma Ibwana said...

Akk,,klw kita dapat kos nie,,,tapi kita x de basic pun dlm sciences,mcm chemist,bio dan smua tu laa,,blh k nk bawak sub nie?

liyana mahzan said...

akak, nak tanya katil dia double deck ke? and locker yg dia bg kecik ke besar?

nurul afif said...

thanks for the info..lega sikit ada benda ni,my younger sis dapat course ni.post ni sangat membantu.=)

AFIF RAZALI said...

salam..akk sya sedg memohon course utk upu nty..sy lepasan matrik n masih keliru nk choose course ape..before that, boleh tau x brpe ye biasa pendapatan ahli2 foodtech ni ? ada dlm lingkugan 2000-3000 ??

musyahir said...

Tanpa pengetahuan food tecnology dan food science...takda la makanan2 dipasaraya2, 7eleven dan semua premis2 yg menjual makanan2 dan minuman2 bertin yg boleh disimpan lama. Malah takkan ujud McD, KFC, pizza dan lain2. Peluang pekerjaan juga sgt byk dengan ujudnya industri2 makanan dan minuman yg pesat...malah boleh juga berkhidmat sebagai food scientist/ technologist di mana2 institute penyelidikan spt Mardi, Mpob, LKM, pensyarah sains dan teknologi makanan di Ukm, Upm, Usm, Uitm, Unikl, Politeknik SAH,

Alia Az said...

thanks akk ! 24/11/2013 ney saya kena pergi uitm kuala pilah beting .. tak sangka sama ! hehehe ,, sy dpat diploma food tech ney ,, ingatkan masak2 .. saya x minat ! sy mintak pon sbb parents saya yang soh mintak dip ney ,, sebab sy sendiri tak tahu nak pilih ape ,, huhu .. saya harap ney keputusan yang tepat and diredhai Allah .. Amin~~ :)

BidadariBesi [SYAA] said...

saya amek kos ni. tapi dekat poli lah. saya tengok subjek, sama je. saya baru sem dua. dulu amek akaun. ahahah. takde basic sains pun. tapi bila tengok result kawan-2 sem 1, yang dulu pure sains memang dapat DL. saya yang dulu budak akaun takat 3.07 je. kahkah! kak, budak uitm ramai carry paper tak?

blur keme said...

akak boleh tanye x ape beza kategori a,b,c,d....saye nak ambek kos ni tapi ade kategori pulak...x tau nak ambek kategori ape...t.q

Fieka Violet said...

salam, kalau ambil bidang fisioterapi .. ade ke pakaian yg kene masukkan tudung dalam baju? sy harap tidak sbb sy pkai tudung labuh :')

NABILA said...

akak! please reply me! hehe akak apa syarat nk ambik diploma ni? and boleh jd dietician?

Reen Azyan said...

Assalamualaikum akak :) informasi yang sangat berguna. saya lepasan spm 2013 dan bercita2 nak jadi pakar nutrisi.pendapat akak untuk UPU pilihan pertama saya patut apply Diploma sains or Diploma Food Tech ni? Terima kasih :)

Afrina Frina said...

As'salam,akak nk tnya kalau kita dapat masuk diploma sains tapi nk ambil food tech...boleh ke ambil food tech nnt masa degree? kena mula from basic ke? and berapa tahun degree klau lepasan diploma sains?

Nor Syazwani Abdul Samat said...

assalam akak..sy dapat dip food tech ambilan nov.. skrg sy study di matrik.. sy nk kluar matrik sbb x than.. tp at the same time sy tkut x bleh bwk food tech jgk major chemist . sy lmah dan x suke chemist.. ap pndgan akak..? =(